Pucolt Mandula |
Élettani hatások
• A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.
• Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
• Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
• Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
• Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
• Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
Érdekességek
• Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik. Már hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra.
• A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító "selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein.
• Az ókori Rómában és a középkori Európában a cukrozott mandula különleges ajándéknak számított. Esküvőkön az ifú pár irányába szórták, így kívántak termékeny, anyagi nehézségektől mentes házasságot.
• Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szem mandulát. A hiedelem szerint aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a rákövetkező évben.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Pucolt mandula, |