Zöld-dió Likőr | ![]() |
Összetevők
• Vodka
• Cukor
• Fahéj
• Szegfűszeg
Hasznos linkek
Élettani hatások
• A zöld-dióból készült diólikőr tisztíja a vért és erősíti a gyomrot.
• Tisztítja a májat, a gyomrot és a vért.
• Megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást.
• Ezenkívül egészen kiváló szer sűrűvérűség ellen
Érdekességek
• Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb.
• A diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet, szinte minden része értékes.
• A zöld-diót csak az év pár hetében lehet leszedni, több népi hagyomány szerint, Szentivánéj előtt (június 24.)
• Zölddió likőrt Európa számos országában készítenek, az olaszok például nocino néven, a spanyolok nocelloként, az osztrákok nussegaként, de találkozhatunk vele Németországban és Oroszországban is.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Zöld-dió likőr, zölddió, dió, likőr, |