Sárgabarack Szörp

Összetevők

• Sárgabarack

• Cukor

• Víz
Kézműves termékek - Szörp - Sárgabarack szörp - 89_6_1.jpg

Élettani hatások

• A sárgabarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul.

• Magas rosttartalma kedvező étrendi hatású, segíti az emésztést.

• Vízhajtó, méregtelenítő hatású, fokozza a vérképzést.

• Magas a béta-karotin tartalma, így segít egyes szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

• Csökkenti az aszmatikus panaszokat.

• Magas A-vitamin tartalma miatt védi a szemet.

• Serkenti a sejtképződést, így fiatalító hatású.

• Megtaláljuk benne az A- és a C-vitamint.

• Az ásványi anyagok közül elsősorban káliumtartalma jelentős.

Érdekességek

• A sárgabarack Kínából érkezett közel kétezer éve. A Selyemút mentén kezdett el terjedni, Magyarországra a török hódoltság idején érkezett el, először Tolna városába. Később Kecskemét és Gönc is híres sárgabarack-központtá vált.

• A görög és római mitológia szerint a gyümölcs húsából készült levet az istenek is kedvtelve iszogatták.

• Sokszor kérdezik, hogy most sárgabarack vagy kajszibarack? Ez vajon két különböző gyümölcs? A kajszi szó nem szinonimája a sárgabaracknak, ugyanis a kajszik csak egy csoportja a sárgabarackoknak: azaz minden kajszi sárgabarack, de nem minden sárgabarack kajszi.

Találatok a következő kifejezésekre:  házi készítésű különlegességek, Sárgabarack szörp,