Áfonya Lekvár

Összetevők

• Áfonya
• Cukor
• Zselésítő anyag: pektin
Kézműves termékek - Lekvár - Áfonya lekvár - 94_fekete_afonya.jpg
1.450,- Ft / 370 ml Megrendelem

Élettani hatások

• Az áfonya kalóriában szegény, így a nap bármely szakában fogyasztható.

• Az áfonya fogyasztásával távol tartható a klasszikus megfázás, a szezonális nátha és más gyakori megbetegedések. Az áfonya antioxidánsokban gazdag, amely erősíti az immunrendszert és segít a fertőzések legyőzésében a szabad gyökök lekötése révén.

• Az áfonyában található nagy mennyiségű C-vitamin, réz és fenolos összetevők antioxidánsokban gazdaggá teszik ezt a gyümölcsöt, amely segíti a rákos sejtek terjedésének meggátlását.

• Az áfonya az agyműködést serkentő tápanyagokat is tartalmaz, mint az A-, C-, E-vitamin és a B-vitamin komplex, illetve a szelén, a cink, a kálium, a réz egyebek mellett.

Érdekességek

• A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

• Népies nevei: havasi meggy, boronyica, havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kokojza, molabogyó, afinya.

• Egy legenda szerint a második világháborúban brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, mert azt hitték, hogy segíti az éjszakai látást.

Találatok a következő kifejezésekre:  házi készítésű különlegességek, Áfonya lekvár,