Birs Lekvár

Összetevők

• Birs

• Cukor
Kézműves termékek - Lekvár - Birs lekvár - 65_5.jpg
1.150,- Ft / 370 ml Megrendelem

Élettani hatások

• Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt.

• A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset.

• Emésztési panaszokra, elsősorban savhiányra a középkor óta fogyasztjuk. Különlegessé teszi magas P-vitamin tartalma, amely antioxidánsként gátolja a szervezet öregedési folyamatait és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrás.

• Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) és a vérkeringést serkentő, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó pektinben.

Érdekességek

• A birset először görög leírásokban találjuk, mint termékenységi szimbólumot és a házasságkötési szertartások fontos részét. Az ifjú párnak átnyújtott birset a menyasszony az intelligens utódok fogantatása érdekében elfogyasztotta.

• Termesztése Mezopotámiában már az alma termesztésbe vétele előtt megkezdődött.

• A közel-keleten szívesen fogyasztják és rendszeres kiegészítője a német és a dél-afrikai konyhának is. A birs savassága ugyanis kellemesen ellensúlyozza az említett népek körében oly népszerű zsíros ételeket. Elterjedése, termesztése a görögöknek és rómaiaknak köszönhető.

• Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban, a Kaukázus környékén vadbirset is találunk.

• Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.

• A tudományos név Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja.

Kézműves termékek - Lekvár - Birs lekvár - 65_3.jpg
Kézműves termékek - Lekvár - Birs lekvár - 65_2.jpg
Kézműves termékek - Lekvár - Birs lekvár - 65_1.jpg
Találatok a következő kifejezésekre:  házi készítésű különlegességek, Birs lekvár,