Kökény Lekvár

Összetevők

• Kökény

• Cukor

• Alma
Kézműves termékek - Lekvár - Kökény lekvár - 63_1.jpg

Élettani hatások

• A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, és jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre.

• A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas, hasmenés, bélhurut ellen is alkalmazható.

• A-, B- és C-vitamint is tartalmaz, rosttartalma igen magas, és kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne.

• Antioxidáns-tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát, salaktalanító, vizelethajtó, javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is véd.

• Méregtelenítő és vértisztító, daganatellenes hatása van.

• Gyermekeknek kiváló étvágygerjesztő

Érdekességek

• Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva

• Népi neve abból ered, hogy a kökény, vagy a galagonya tövises ágait fakeretbe, fanyüstbe fogva, igásállatokkal vontatva boronáláshoz használták.
Az Alföld déli, és középső részén még a XIX. században is használták a tövisboronát magtakarásra, talajporhanyításra.

• Az aszalt gyümölcsök, közöttük a gyűjtött vadgyümölcsök, így a kökény is fontos szerepet töltöttek be a népi táplálkozásban, főként a böjti időszakban.

• A XVII. században, Apaffi Mihály erdélyi fejedelem uralkodása alatt a kincstári kimutatás tanúsága szerint annyira megbecsült volt, hogy dézsmát is szedtek az aszalt kökényből.

• A kökény jelentősebb felhasználásának emlékét régi településnevek is őrzik: Kökény, Kökönyös, Kökénypatak, Kökényszeg.

• Az apró énekesmadarak szívesen építik fészküket tövises vesszői közé, termése a téli időszakban táplálékot nyújt az erdei apróvadnak.

Kézműves termékek - Lekvár - Kökény lekvár - 63_4.jpg
Kézműves termékek - Lekvár - Kökény lekvár - 63_3.jpg
Kézműves termékek - Lekvár - Kökény lekvár - 63_2.jpg
Találatok a következő kifejezésekre:  házi készítésű különlegességek, Kökény lekvár,