Naspolya Lekvár

Összetevők

• Naspolya
• Cukor
Kézműves termékek - Lekvár - Naspolya lekvár - 61_1.jpg

Élettani hatások

• Magas a C-vitamin-, B- és E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma, emellett rengeteg benne a pektin, ami segíti az anyagcserét, és szinten tartja a koleszterint.

• A naspolya tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van.

• Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.

• A naspolya a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére is használható.

Érdekességek

• A naspolya a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség.

• Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

• A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínűleg olasz közvetítéssel került.

• A naspolya gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható. Ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, akkor édesebb lesz. Előbb leszedve meglágyul, és akkor nyersen meg lehet enni.

• A naspolya fája nagyon szívós, az esztergályos- és az asztalosiparban megkülönböztetett értéke van. A faszobrászok is sokra értékelik.

Kézműves termékek - Lekvár - Naspolya lekvár - 61_3.jpg
Kézműves termékek - Lekvár - Naspolya lekvár - 61_2.jpg
Találatok a következő kifejezésekre:  házi készítésű különlegességek, Naspolya lekvár,