Sárgabarack Lekvár |
Élettani hatások
• A sárgabarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul.
• Magas rosttartalma kedvező étrendi hatású, segíti az emésztést.
• Vízhajtó, méregtelenítő hatású, fokozza a vérképzést.
• Magas a béta-karotin tartalma, így segít egyes szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
• Csökkenti az aszmatikus panaszokat.
• Magas A-vitamin tartalma miatt védi a szemet.
• Serkenti a sejtképződést, így fiatalító hatású.
• Megtaláljuk benne az A- és a C-vitamint.
• Az ásványi anyagok közül elsősorban káliumtartalma jelentős.
Érdekességek
• A sárgabarack Kínából érkezett közel kétezer éve. A Selyemút mentén kezdett el terjedni, Magyarországra a török hódoltság idején érkezett el, először Tolna városába. Később Kecskemét és Gönc is híres sárgabarack-központtá vált.
• A görög és római mitológia szerint a gyümölcs húsából készült levet az istenek is kedvtelve iszogatták.
• Sokszor kérdezik, hogy most sárgabarack vagy kajszibarack? Ez vajon két különböző gyümölcs? A kajszi szó nem szinonimája a sárgabaracknak, ugyanis a kajszik csak egy csoportja a sárgabarackoknak: azaz minden kajszi sárgabarack, de nem minden sárgabarack kajszi.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Sárgabarack lekvár, sárgabarack, levendula, sárgadinnye, kajszi, kajszibarack |