Õszi Lekvár |
Élettani hatások
• A vörös szőlő gazdag bioflavonoidokban, ezek is antioxidáns hatásúak: a szabadgyököket megkötik, védelmet nyújtva a rák, a szívkoszorúér és a keringési rendszer betegségei ellen. A fürtök sok mangánt, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, a szőlő rostanyagai elősegítik az emésztést.
• A bodzabogyónak nagyon magas a C-vitamin tartalma, duplája a citrusféléknek. Ezen kívül még megtalálható benne az A-, D-, E-, B6- és B12-vitamin is. Tartalmaz antioxidánsokat, flavonoidokat, karotint, jó a magas vérnyomás ellen. Anyagai védik a sejteket, jó szívinfarktus és rák ellen.
• A birs az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt.
• Emésztési panaszokra, elsősorban savhiányra a középkor óta fogyasztjuk a birset. Különlegessé teszi magas P-vitamin tartalma, amely antioxidánsként gátolja a szervezet öregedési folyamatait és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrás.
• A birs gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) és a vérkeringést serkentő, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó pektinben.
Érdekességek
• A kékszőlőből vörösbort készítenek, de ha a kékszőlőt nem héján erjesztik, mint a vörösbor készítés esetében, hanem rögtön préselik, vagy csak rövid ideig áztatják a héján, akkor rozé bort kapunk, ami világosabb színű.
• A szintetikus festékek feltalálása előtt a bodza fontos festőnövény volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.
• Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.
• Szicíliától Skóciáig hittek benne, hogy a bodza védelmet nyújt a gonosz démonoktól.
• A birset először görög leírásokban találjuk, mint termékenységi szimbólumot és a házasságkötési szertartások fontos részét. Az ifjú párnak átnyújtott birset a menyasszony az intelligens utódok fogantatása érdekében elfogyasztotta.
• A közel-keleten szívesen fogyasztják és rendszeres kiegészítője a német és a dél-afrikai konyhának is. A birs savassága ugyanis kellemesen ellensúlyozza az említett népek körében oly népszerű zsíros ételeket. Elterjedése, termesztése a görögöknek és rómaiaknak köszönhető.
• Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.
• A tudományos név Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Õszi lekvár, |